Wethouder Martin van der Bijl van Etten-Leur maakte dinsdag bekend zijn functie neer te leggen door zijn relatie met een communicatieadviseur van de gemeente.

"De meeste wethouders die aftreden, hebben hiervoor een vervelende aanleiding. In die zin prijs ik me gelukkig. Natuurlijk vind ik het jammer om het wethouderschap neer te leggen, maar ik gun mijn vriendin dat ze hier kan blijven werken", aldus de VVD-wethouder.

In november 2018 informeerde het jonge koppel burgemeester Miranda de Vries over hun relatie. De burgemeester en de gemeentesecretaris handelden naar eigen zeggen vanuit het belang van de organisatie toen zij stelden dat de relatie onverenigbaar was met hun functie.

"We vinden het heel belangrijk dat iedereen in onze organisatie in alle openheid kan praten en functioneren. Als er sprake is van een relatie tussen een wethouder en een adviseur, kunnen zich situaties voordoen waarin collega's zich niet helemaal vrij voelen om te zeggen wat ze denken. Dat kan een integriteitsprobleem geven en dat willen we voorkomen", aldus het koppel.

Een van de twee moest functie neerleggen

De wethouder en de communicatieadviseur kregen tot de zomer van 2019 de gelegenheid te kiezen wie van hen op zoek zou gaan naar een andere functie. Van der Bijl geeft aan dat het een moeilijke beslissing was. "Ik heb me de afgelopen twaalf jaar met veel plezier en vol overgave ingezet voor Etten-Leur en haar inwoners. Maar ik kies op dit moment voor mijn relatie en onze toekomst samen".

De VVD'er was sinds 2018 wethouder. Hij is binnen het college verantwoordelijk voor de portefeuilles Arbeidsmarkt en Arbeidsparticipatie, Jeugd en handhaving, Gezondheid en Maatschappelijke Ondersteuning, Economische Zaken en Wijkgericht Werken. Zijn vriendin werkt sinds maart 2018 bij de gemeente.