Bij de controle die donderdagavond in Roosendaal plaatsvond bij vijf zogeheten shishalounges zijn geen overtredingen geconstateerd. Dat meldt de gemeente Roosendaal maandag.

Shishalounges zijn cafés waar klanten tegen betaling waterpijpen kunnen roken. De controle betrof een integrale actie, waarbij toezichthouders en handhavingsjuristen van de gemeente Roosendaal samen met controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op pad gingen. De politie en Enexis waren stand-by om ondersteuning te verlenen.

De medewerkers van de gemeente controleerden onder andere op de naleving van de Drank- en Horecawet, de vergunningseisen, ondermijningssignalen, speelautomaten, inrichtingseisen, prostitutiesignalen en brandveiligheid.

Daarnaast werd er gekeken of er lachgas verkocht werd en werd er preventief informatie verstrekt over de gevaren van het gebruik daarvan.

Controle na vermoeden van tabak in vulling van shisha's

Ondanks dat er geen overtredingen werden opgemerkt, hebben medewerkers van de NVWA bij de vijf shishalounges wel een monster genomen van de vulling van de shisha's.

Het vermoeden bestaat namelijk dat bij alle gecontroleerde zaken een vulling gebruikt werd waarin tabak verwerkt was. Dat betekent dat er mogelijk sprake is van een overtreding van de Tabaks- en rookwarenwet. De resultaten van de bemonsteringen laat ongeveer twee weken op zich wachten.

In horecagelegenheden geldt een rookverbod voor het roken van tabaksproducten. Dit verbod geldt dus ook voor shishalounges.