Het aantal verkeersdoden in Nederland is vorig jaar in Noord-Brabant het hardst gestegen in vergelijking met andere provincies. Het gaat om een stijging van 5,3 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Dit blijkt uit een analyse van LocalFocus op basis van cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag publiceerde.

In totaal zijn er vorig jaar 150 mensen overleden in het verkeer. Een jaar eerder was dat aantal nog 98.

Andere provincies waar het verkeersdodenaantal flink steeg zijn Limburg en Drenthe. Daar is sprake van een stijging van 3 procent ten opzichte van 2017.

Landelijk grootste toename sinds 1989

Landelijk zijn er vorig jaar 678 mensen omgekomen door verkeersongevallen. Dat zijn er 65 meer dan in het jaar daarvoor. Het CBS meldt donderdag dat dit de grootste toename sinds 1989 is.

Een derde van alle dodelijke slachtoffers kwam om het leven door een aanrijding met een personenauto of bestelauto en bijna 14 procent door een botsing met een vrachtwagen of bus. 21 procent reed tegen een boom of een ander obstakel.

Minister van Infrastructuur, Cora van Nieuwenhuizen noemt de toename in een reactie "slecht nieuws, dat helaas niet onverwacht komt". In het najaar komt er een analyse over de oorzaak van de stijging "maar we zien dat het steeds drukker op onze wegen en fietspaden wordt".

Volgens van Nieuwenhuizen maken de cijfers duidelijk dat er extra stappen gezet moeten worden. Eind vorig jaar heeft ze een plan gepresenteerd om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen.