Het beeld van de Leurse turfschipper Adriaan van Bergen krijgt een opknapbeurt, laat de gemeente weten. Leurenaar Frank Hultermans had aan de bel getrokken over de deplorabele staat waarin het kunstwerk verkeert.

Het 115 jaar oude beeld steeds kleurt steeds donkerder. Ook gaat Adriaan van Bergen schuil onder een deken van groene aanslag en is zijn naam inmiddels onleesbaar geworden.

Hultermans noemde de toestand van het beeld schandalig: "Het beeld stond er een keer triester bij. Dat was rond 1989 toen het onthoofd was."

De beeltenis van Adriaan van Bergen is een gemeentelijk monument. Suikerfabrikant Sybrand Heerma van Voss schonk het kunstwerk in 1904 aan de Leurse burgemeester Van Glabbeek. Die noemde het een blijvend sieraad voor het dorp.

Gemeente had niet in de gaten dat beeld stond weg te teren

De gemeente had niet in de gaten dat de Leurse held stond weg te teren. "Wij hebben direct contact opgenomen met een aannemer. Hij gaat aan de slag met het herstellen en schoonmaken van het Adriaan van Bergen-beeld", meldt een woordvoerder.

Het is niet duidelijk of dit lukt voor de Leurse Havenfeesten. Dat is afhankelijk van de tijd die nodig is om de schade te herstellen.