Vrijdagochtend werd in Huijbergen de 850ste en laatste 'slimme' lantaarnpaal geplaatst. Naast het verlichten van straten kunnen de palen gebruikt worden als camera en wifi-zendpunt.

Wethouder Jeffrey van Agtmaal legde op de kruising waar de Huijbergseweg overgaat in de Westerstraat symbolisch de laatste hand aan de lantaarnpaal.

De palen staan aan de fietspaden langs de OLV Ter Duinenlaan, de Antwersestraatweg, de Abdijlaan, Huijbergseweg en de Weg naar Wouw. De slimme verlichting is een duurzaam initiatief, met vier aparte ledlampen die alleen schijnen op plekken waar dat nodig is.

"Aan de kant van de bossen gaan deze lampen bijvoorbeeld nooit aan", verklaar René van de Ven En de kant aan de autoweg schijnt minder fel, want dat heeft geen nut. Alleen de linker en rechterkant, die over de lengte van het fietspad gericht zijn, laten we fel schijnen", legt René van de Ven, manager van uitvoerder Sustainder, uit.

Lantaarnpaal in staat om luchtkwaliteit te meten

De lampen schijnen niet de hele nacht. Door middel van bewegingssensoren gaat de lamp pas schijnen wanneer iemand langs fietst.

De lantaarnpalen meten ook scheefstand en zenden zodoende direct een signaal naar de gemeente wanneer de paal is geraakt. Daarnaast beschikt het over de functie om luchtkwaliteit te meten.