Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr van de Gemeente Rucphen heeft zaterdagavond koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan de Rucphense brandweerlieden Corné Hendrikse en Marcel Roovers. Zij mogen zich voortaan Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

De lintjes werden uitgereikt tijdens de jaarlijkse bindingsavond van de vrijwillige brandweer van het Rucphense korps in de Skidôme aan de Baanvelden in Rucphen.

Beide brandweerlieden maakten gedurende vele jaren deel uit van de vrijwillige brandweerorganisatie, aanvankelijk van de gemeente Rucphen.

Na de reorganisatie van de brandweerorganisatie van de brandweer Midden- en West-Brabant zetten zij hun vrijwilligerswerkzaamheden voort onder de noemer cluster Zuid, post Rucphen. Cor Hendrikse diende 20 jaar lang bij de vrijwillige brandweer, Marcel Roovers maar liefst 28 jaar.

Corné Hendrikse kwam in 1998 in dienst

Corné Hendrikse kwam op 1 september 1998 in dienst als vrijwilliger bij de brandweer van korps Rucphen. Omdat hij ook overdag voor de brandweer beschikbaar was, was hij bijna altijd aanwezig bij een alarm of een uitruk.

Een aantal jaren geleden werd hij fulltime brandweerinstructeur in Rotterdam. De kennis die hij daar opdeed deelde hij vaak met het korps Rucphen waar hij - net als Marcel Roovers - oefenleider was.

Onlangs gaf Hendrikse te kennen dat zijn drukke baan niet langer valt te combineren met zijn werkzaamheden voor de vrijwillige brandweer. Reden om per 1 maart zijn taken bij het korps officieel neer te leggen.

Marcel Roovers startte in 1988

De brandweercarrière van Marcel Roovers begon op 1 september 1988 bij de bedrijfsbrandweer van Defensie, het zogeheten mobilisatiecomplex in Rucphen.

Op 1 september 1990 begon hij als vrijwilliger bij brandweer Rucphen. Naast manschap was hij ook chauffeur pompbediener. Een aantal jaren later nam hij ook de functie van oefenleider op zich.

Hoewel hij op 31 december 2018 is gestopt als vrijwillige brandweer, blijft hij vanuit zijn beroepsfunctie in cluster West toch nog nauw betrokken bij de vrijwillige brandweer van Rucphen.