Vincent van den Bosch, voormalig wethouder van de gemeente Steenbergen, is maandag veroordeeld voor de belediging van en smaad over een vlogger. De rechtbank in Breda legde een voorwaardelijke boete van 350 euro op.

Volgens de rechter ging toenmalig D66-wethouder Vincent van den Bosch in 2015 te ver toen hij vlogger Vladimir Hornicek voor zijn camera onder andere een'dorpsgek' noemde.

Het conflict tussen vlogger Vladimir Hornicek en de voormalig wethouder werd een grote internethit. Het filmpje luidde zijn vertrek als wethouder in.

In de nasleep stuurde de oud-wethouder onder andere aantijgingen over het criminele verleden van de vlogger naar de pers. Volgens de rechtbank heeft hij zich daarmee schuldig gemaakt aan smaad.

Het Openbaar Ministerie (OM) had 350 euro tegen de ex-wethouder geëist. Omdat de rel meer dan drie jaar geleden is, legde de rechter de boete voorwaardelijk op.

De vlogger werd maandag vrijgesproken van stalking en belediging van de ex-wethouder. Zijn filmpjes maakten volgens de rechter deel uit van het publieke debat en zijn misschien vervelend maar niet strafbaar, aldus de rechter.