Het Vincent van GoghHuis krijgt een bronzen kop van Van Gogh in langdurig bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De nieuwe aanwinst is vanaf 20 februari 2019 te zien op de tentoonstelling Vincent inspireert.

De Nederlandse beeldhouwer André Schaller heeft het beeld in 1962 gemaakt. Hij beeldde de figuur van Van Gogh af met schilderspalet en opgeheven arm, boven zijn hoofd een aureool van zonnestralen en vogels en aan zijn voeten een mijnwerker, een arenleester en zonnebloemen.

De bronzen kop is Schallers studie van Van Goghs portret ter voorbereiding op de realisatie van dit monument. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft het werk als langdurig bruikleen aangeboden aan het Van Gogh Huis in Zundert.

Van Goghs kop van André Schaller wordt gepresenteerd op de tentoonstelling Vincent inspireert, welke loopt tot en met 21 april 2019. Daarin zijn werken te zien van Ingrid Simons, Albert Zwaan, Jeroen Witvliet, Anna Lange, Renée van Trier, Lindert Paulussen, Bettie van Haaster, Arpaïs Du Bois, Diana Roig, Kurt Ryslavy, Aram Tanis, Ian Skirvin, Peter Kantelberg, Erik Andriesse en Vik Muniz.