Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Etten-Leur gaat een alcoholverbod instellen op het hondenuitlaatveld en het naastgelegen park nabij het Van Bergenplein. Reden is dat er ernstige overlast wordt ervaren in de omgeving van het vernieuwde Van Bergenplein.

Het Algemeen Plaatselijk Belang (APB) had eerder raadsvragen gesteld over de kwestie. Raadsleden vernamen dat er dagelijks mannen bier drinken op het hondenuitlaatveld en dat zij hun afval achterlaten in het park. Ook zouden passerende inwoners worden lastiggevallen en zijn er wildplassers gespot in het park.

Deze hinder zou voornamelijk worden veroorzaakt door cliënten van de GGZ-kliniek.

Het gemeentebestuur liet weten toen meteen actie te hebben ondernomen. Zo gingen zij in gesprek met de directie van de GGZ. Die besloot om aanspreekpunten te benoemen voor bewoners. Ook stelde de gemeente mensen aan waarbij omwonenden terecht kunnen. Daardoor was een snelle verbetering te zien.

De laatste twee maanden lijkt de situatie onveranderd. Burgerlid Fer van Bergen meldt dat omwonenden weer zien hoe drinkende mannen op het bankje hangen of voor het trouwkerkje hun blik bier nuttigen.

Verbod wordt momenteel voorbereid

De APB stelde het college daarom voor om een alcoholverbod in te stellen rondom het Van Bergenplein. Daar wordt gehoor aan gegeven.

"Op dit moment wordt het alcoholverbod voorbereid", meldt het college. Het is niet uit te sluiten dat de problemen zich daardoor gaan verplaatsen. Dat komt, omdat niet de gehele bebouwde kom van Etten-Leur is aangewezen als gebied waar geen drank mag worden genuttigd. Het college belooft dit echter goed te monitoren.

Gemeente onderhoudt contacten met GGZ

Burgemeester Miranda de Vries benadrukt dat de gemeente intensieve contacten onderhoudt met de GGZ.

Binnenkort volgt een gesprek met de bewoners en het management van de GGZ, de gemeente en de politie. Hierbij hoopt het college tot een gezamenlijke oplossing te komen. Dit gesprek is inmiddels ingepland.