Het Bravis Ziekenhuis gaat het komende jaar concrete stappen nemen om ervoor te zorgen dat er in 2025 één hoofdlocatie overblijft. Hans Ensing, voorzitter van de Raad van Bestuur, had al eerder aangekondigd dat het Bravis Ziekenhuis naar één locatie wilde, maar vooralsnog werd altijd 2030 aangehouden.

Waar die hoofdlocatie echter gaat komen is nog onduidelijk. De poliklinieken in Etten-leur, Steenbergen en Oudenbosch blijven vooralsnog wel gewoon open.

Het Bravis Ziekenhuis werkt op dit moment met twee hoofdlocaties. Eén in Roosendaal en één in Bergen op Zoom. Sinds de fusie is het Bravis Ziekenhuis al bezig om de verdeling van de zorg zo optimaal mogelijk te maken, maar toch kleven er volgens Ensing nadelen aan twee locaties.

"Het aantal overleggen tussen de verschillende disciplines neemt alleen maar toe en dan is het fijn om je artsen allemaal bij elkaar te hebben."

Beide ziekenhuizen beschikken op dit moment over een spoedeisende hulp en intensive-care afdeling en dat is een kostbare aangelegenheid.

Daarnaast stammen beide ziekenhuizen uit 1968 en de gemiddelde levensduur van een ziekenhuis is zestig jaar. Dat geeft het ziekenhuis reden genoeg om na te denken over een nieuwe toekomstbestendige hoofdlocatie.

Bravis gaat vormgeving nieuwe locatie onderzoeken

Het komende jaar gaat het Bravis Ziekenhuis uitzoeken hoe die nieuwe locatie er uit moet komen te zien. Daarbij wordt niet uitgesloten dat één van de bestaande ziekenhuizen wordt uitgebreid naar hoofdlocatie, maar ook nieuwbouw wordt niet uitgesloten.

Het komende jaar moet daar een besluit in worden genomen. "Daarbij zijn we afhankelijk van heel veel factoren en ontwikkelingen binnen de anderhalvelijnszorg, E-health, de concentratie van ziekenhuiszorg en de arbeidsmarktproblematiek", aldus Ensing.