Het viaduct tussen Steenbergen en Welberg wordt vanaf zaterdag 29 september getransformeerd tot een poort van geverfde klaprozen. Dit moet een eerbetoon worden aan de militairen en inwoners die op het dorp omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog en een symbool worden van bevrijding.

Het idee van het klaprozenviaduct is afkomstig van de Dorpsraad Welberg in samenwerking met de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg. Voor het ontwerpen werkten de Welbergse kunstenaar Ilja Bos, Jaap Groenendijk, Hanneke Somers-Neutkens en Angelo Somers samen

 In het ontwerp is gewerkt met de klaproos die internationaal symbool staat voor de slachtoffers die vielen als gevolg van de twee wereldoorlogen. "Op de Welberg is in november 1944 een zware strijd geleverd door Canadese geallieerden tegen de Duitse bezetter. Zevenenvijftig militairen en dertig burgers kwamen daarbij om het leven."

Angelo Somers, voorzitter van de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg, beloofde vier jaar geleden aan de Canadese veteraan Danny McLeod dat er altijd klaprozen zouden bloeien op Welberg ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Dit leidde tot een klaproosveld bij het bevrijdingsmonument op het dorp en nu dus ook tot een klaproosviaduct waar de bloemen het hele jaar rond de herinnering levend houden. "Toch moet het viaduct vooral een vrolijke plek zijn. Bij het monument aan de Canadezenweg herdenken we de slachtoffers. Bij het viaduct vieren we de vrijheid."

Gemeente Steenbergen subsidieërt viaduct

Voor de realisatie van het viaduct is gebruik gemaakt van een subsidie van de gemeente Steenbergen. En ook KWS Infra, die de renovatie van de N259 en het viaduct in opdracht van de gemeente uitvoerde, levert een belangrijke bijdrage aan de realisatie.

Met het ontwerp van de vier kunstenaars kan nu dus eindelijk gestart worden. Op zaterdag 29 september gaan de vrijwillige hulptroepen aan de slag. Drie weekenden lang wordt er in ploegen geverfd. Op zaterdag en op zondag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur. Iedereen die wil, kan zich aanmelden om te helpen.

Over de pilaren in het midden van het viaduct komt naast klaprozen ook een tekst te staan, verzonnen door leerlingen van de Pius X.

Dorpsraad krijgt ook geld uit Provincie

De Stichting Dorpsraad Welberg heeft afgelopen week een bedrag van 5.800 euro toegewezen gekregen vanuit het Buurtcultuurfonds Provincie Noord-Brabant. Het bedrag werd aangevraagd voor de ontwikkeling van de Klaproosschildjes. De deurschildjes zijn een uitvloeisel van het klaproosviaduct.

"Qua uitstraling passen de schildjes bij de tijdgeest van de Tweede Wereldoorlog maar zij hebben een 'vintage' uitstraling die momenteel erg in trek is."

In navolging van het gedachtegoed van de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg hoopt de dorpsraad dat er 'een lint van klaprozen door Welberg en ver daarbuiten' ontstaat wanneer iedereen een schildje naast de deur hangt.