In de binnenstad van Roosendaal zijn afgelopen week vier camera's geplaatst met kentekenregistratie om scooters uit het centrum te weren. Overtreders riskeren een boete van 95 euro.

Het centrum is al langere tijd verboden terrein voor brommers en scooters, maar daar werd tot nu toe weinig gehoor aan gegeven. 

De gemeente Roosendaal is sinds 2009 bezig met het verkeersluw maken van de binnenstad, zodat bezoekers en bewoners veilig rond kunnen lopen. Het reduceren van autoverkeer lijkt geslaagd, maar scooters en bromfietsen rijden nog stelselmatig door de binnenstad terwijl dit eigenlijk verboden is.

Om ook dit een halt toe te roepen heeft de gemeente besloten om vier camera's te laten plaatsen. Een in de Raadhuisstraat ter hoogte van de winkel van Jan Snel. Een op de Markt ter hoogte van Lunchcafé Lente en twee bij de dikke boom op de oude Markt.

Bewoners kunnen ontheffing aanvragen

De gemeente Roosendaal heeft in het verleden handhavers ingezet om scooters uit de binnenstad te weren, maar volgens wethouder Cees Lok werkte dat niet echt. "Met zo'n scooter scheuren ze er natuurlijk vandoor en dat levert geen veilige situaties op."

Het scooterverbod geldt niet voor idereen. "Bewoners van de binnenstad kunnen ontheffing aanvragen bij Parkeerbeheer en ook de verschillende eetgelegenheden die eten bezorgen met scooters vormen een uitzondering op de regel."

Camera's worden eerst goed afgesteld

Overtreders hoeven de komende tijd nog niet bang te zijn voor een bekeuring. De komende weken worden de camera's volledig afgesteld. Daarna begint de gemeente eerst met een proef van ongeveer een maand.

"In die maand delen we eerst waarschuwingen uit, om de mensen te laten weten dat ze door een voetgangersgebied zijn gereden."

Pas vanaf medio oktober worden er ook echt bekeuringen uitgedeeld. "Als dit systeem goed blijkt te werken, dan gaan we ook camera's plaatsen op de Nieuwe Markt."