De politie heeft maandag in een schuur aan de Vlietweg in Standdaarbuiten een opslag met vermoedelijke grondstoffen voor synthetische drugs gevonden.

De opslag werd gevonden tijdens een gemeentelijke controle, waar de politie bij aanwezig was. Een woordvoerder van de politie meldt dat bij het openen van de schuur "vreemde vaten" werden gevonden met chemicaliën.

Vermoedelijk gaat het om grondstoffen om synthetische drugs te produceren. Het kan gaan om ingrediënten voor onder meer amfetamine, MDMA of XTC.

Naast de grondstoffen zijn ook goederen gevonden, meldt de politie. Deze goederen zijn spullen om een drugslab mee in te richten. Deze spullen stonden niet opgesteld voor productie. De politie benadrukt dat het niet om een lab gaat, maar alleen een opslag.

Controle

Gemeente Moerdijk zegt zich bewust ervan te zijn dat buitengebieden, zoals waar de schuur zich bevindt, gevoelig zijn voor criminele activiteit.

Leegstaande panden van (voormalige) agrarische bedrijven zijn aantrekkelijke plekken voor criminelen om zich te vestigen. Deze kennis is reden voor de gemeente om goed op te letten wat er in het buitengebied gebeurt. 

De schuur in kwestie behoorde ooit tot een champignonkwekerij.

Ook monitort de gemeente panden waar activiteiten worden gemeld van ongeregistreerde bedrijven. De onderzochte schuur was hierdoor ook al verdacht. Wat voor activiteiten precies werden waargenomen kan de gemeente niet zeggen.

Verhuurder

De politie heeft bij de controle niemand aangehouden. De verhuurder van de schuur is aangesproken maar wordt niet als verdachte gezien in het onderzoek.

Maandagmiddag is een team van de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) aangekomen bij het pand. Zij zullen de opslag onderzoeken om te kijken of het daadwerkelijk drugsgrondstoffen zijn en de gevonden chemicaliën klaarmaken voor veilige berging.