Bewoners van de Bongerd in Steenbergen hebben afgelopen week 34 typische 'Bongerdse' spreekwoorden onthuld. De bewoners wonen al zo'n 4,5 jaar in de Bongerd en ging samen met Studio Rocco op zoek naar hun cultuur, gewoontes en omgangsvormen.

"De appel valt niet ver van de Bongerd" en "Mensen zijn niet lastig, maar verschillend… Dat is best lastig". Het zijn slechts twee van de 34 spreekwoorden die de bewoners samen hebben bedacht.

Toen de woningen 4,5 jaar geleden werden opgeleverd werd er samen met de bewoners een zogenaamd 'Buurtboek' gemaakt, waarmee bewoners elkaar wat beter konden leren kennen.

"Ondertussen hebben de bewoners al heel wat woonervaring met elkaar opgebouwd waar gewoontes en omgangsvormen uit zijn voortgekomen. Zo laat bijvoorbeeld de ene buur het hondje van de ander regelmatig uit, worden er kaartjes verstuurd wanneer iemand onder de bewoners ziek is en worden er jaarlijks barbecues georganiseerd."

Gebruik

Toen duidelijk werd dat de gezamenlijke ruimte bij de Bongerd minimaal wordt gebruikt, werd besloten om de boel op te fleuren.

"Samen met de bewoners werd er geverfd en gestyled en transformeerde de ruimte van sfeerloze plek tot aangename woonkamer." De 34 spreekwoorden werden omgezet tot idyllische spreukentegeltjes en opgehangen in de gezamenlijke ruimte.