De gemeente Bergen op Zoom moet diep in de buidel tasten voor de renovatie van Zwembad de Schelp. Met het vervangen van de roestvrijstalen bevestigingspunten, het gemis aan inkomsten en het groot onderhoud dat meteen wordt uitgevoerd, is bijna zes miljoen euro gemoeid. Daarvan moet een kleine drie miljoen euro uit de spaarpot van de gemeente komen.

Zwembad De Schelp blijft nog tot de zomer van 2019 dicht. Dat heeft de gemeente Bergen op Zoom donderdagavond bekend gemaakt. Er is besloten om het vervangen van de verroeste onderdelen van de draagconstructie meteen te combineren met het groot onderhoud dat al gepland stond voor de komende jaren.

Door de werkzaamheden te combineren, wordt volgens een woordvoerder voorkomen dat het zwembad de komende jaren voor tussentijds onderhoud gesloten moeten worden. Daarnaast wordt meteen de mogelijkheid aangegrepen om het zwembad aantrekkelijker te maken voor het publiek en om het te verduurzamen. Zo worden zonnepanelen en zuinige pompen geplaatst. 

De noodzakelijke werkzaamheden moeten worden betaald uit de algemene reserve van de gemeente. Het vervangen van de verroeste onderdelen kost anderhalf miljoen euro. Daarbij zal het verlies aan inkomsten door de sluiting oplopen tot acht ton. Voor het groot onderhoud moet vier ton uit de spaarpot te komen, omdat hiervoor eerder al geld opzij was gezet.

Gemeenteraad

De gemeenteraad beslist op 5 juli of de 2,7 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld. De negen ton die gemoeid is met de investeringen in de duurzaamheid, zijn voor de rekening van het zwembad zelf. "Dat bedrag verdient het zwembad op de lange termijn vanzelf terug."

Zwembad de Schelp moest in maart halsoverkop de deuren sluiten nadat uit onderzoek bleek dat er roest in de bouten van de draagconstructie van het bad zat. Daardoor kon de veiligheid van de bezoekers niet langer worden gegarandeerd. Om gebruikers tegemoet te komen werd buitenbad De Melanen vervroegd geopend.

De werkzaamheden aan het zwembad zullen een jaar duren en gaan zo snel mogelijk van start.