Commissaris van de Koning Wim van de Donk overhandigt op vrijdag 9 juni een zogenaamd "Benkske" aan burgemeester Jacques Niederer. Het kunstobject is een cadeau voor het jarige Roosendaal.

Het Brabants 'Benkske' is een betonnen bank van 2,24 meter. Het heeft de vorm van een chaise longue en is voorzien van een mozaïekpatroon. Het bankje wordt niet alleen gezien als kunstobject, maar heeft daarnaast ook de functie van ontmoetingsruimte.

"Zo'n buurtbankje is niet alleen een plek om uit te rusten tijdens een wandeling. Het is vooral een plek waar je elkaar ontmoet, een praatje maakt en vrienden wordt." Verschillende Brabantse steden hebben al eerder een Benkske gekregen, maar over de hele wereld zijn dit soort 'social sofa's' al geplaatst.

Het Benkske wordt aangeboden tijdens de Leerlingenmuziekdag, die in het kader van 750 jaar Roosendaal wordt georganiseerd. Om 15.30 uur neemt burgemeester Jacques Niederer het cadeau namens de stad in ontvangst.

Plekske

"Ik ben verheugd dat ik namens de gehele Roosendaalse bevolking dit cadeau in ontvangst mag nemen. Het 'benkske' komt op een mooi 'plekske' in onze stad te staan", aldus Niederer.

Na een oproep op diverse (sociale) media aan Roosendalers om mee te denken over de locatie bleek er een groot enthousiasme te staan voor zo'n buurtbankje. Uit alle reacties is uiteindelijk gekozen voor het Tongerloplein.