Ondernemers, bestuurders van overheden, onderwijsinstellingen en NGO's kwamen woensdagmiddag samen in het Mariadalklooster in Roosendaal om de toekomst van de logistiek te bespreken.

West-Brabant werd dit jaar voor de tweede keer uitgeroepen tot de Logistieke Hotspot van Nederland. Een titel die wethouder Cees Lok niet snel wil kwijt raken. "West-Brabant moet zich blijven ontwikkelen, dat kan alleen maar door te innoveren."

Drie sprekers vertelden over de trends en ontwikkelingen binnen de logistiek, maar ook over ideeën om niet alleen West-Brabant, maar ook de rest van Nederland voor te bereiden op de toekomst. "In de toekomst zijn er nog meer voertuigen nodig om dezelfde hoeveelheid vracht te vervoeren. Het is wachten tot het chaos wordt op de weg", stelde Bart Vannieuwenhuyse.

Zijn voorstel is om een netwerk van ondergrondse buizen aan te leggen waarbij pakketjes van A naar B vervoerd kunnen worden zonder enige overlast op de weg. Ook werd gesproken over de robotisering van de logistiek, zoals bijvoorbeeld met zelfrijdende vrachtwagens.

Volgens wethouder Lok een inspirerende bijeenkomst. "We zijn in het verleden succesvol geweest met het binnenhalen van allerlei logistiek, denk aan distributiecentra van Primark en Lidl. Nu moeten we doorpakken en slimme innovaties stimuleren."