Vijf vrouwen binnen de gemeente Oosterhout hebben verklaringen afgelegd over het gedrag van oud-burgemeester Huisman. De burgemeester diende vrijdagavond zijn ontslag in wegens 'grensoverschrijdend gedrag' tijdens een personeelsborrel van de gemeente.

Dat werd dinsdagavond bekend in een speciaal ingerichte raadsvergadering rondom Huisman. De vijf verklaringen kwamen voort uit twee informele meldingen.

Wethouder Witte, de eerste locoburgemeester, gaat tijdelijk de taken van Huisman overnemen. "De herbenoeming is tijdelijk", is te lezen op de site van de gemeente. "Na de verkiezingen in maart dit jaar stelt de nieuwe gemeenteraad een profielschets op voor een nieuwe burgemeester."

Huisman krijgt wel de 85.000 aan wachtgelden, aldus de wethouder van financiën.

Verklaring

De burgemeester legde een verklaring af via de website van de gemeente. Hierin stelt de VVD'er op het desbetreffende feest te veel alcohol te hebben gedronken, terwijl hij piketdienst had.

Enkele weken na het incident verklaarden zijn collega’s dat de stadsbestuurder 'grensoverschrijdend gedrag' had vertoond. "Dat zijn mensen die zich beschadigd voelen", aldus Huisman, die in 2009 burgemeester van de Brabantse gemeente werd.

De politicus biedt in de verklaring zijn verontschuldigingen aan. "Ik trek uit dit alles de uiterste consequentie en heb besloten mijn ontslag als burgemeester van Oosterhout in te dienen."

Politieke carrière

De 58-jarige stadsbestuurder begon zijn politieke carrière bij de gemeente Gouda en de provincie Utrecht. In 1994 werd Huisman raadslid in Utrecht voor de VVD. Drie jaar later vertrok hij naar Limburg en werd burgemeester van de gemeente Kessel.

In 2001 werd hij burgemeester van Hilvarenbeek. Acht jaar later trad Huisman aan als burgemeester van Oosterhout.