De bomen aan de Rijtuigweg worden binnen twee weken geruimd met behulp van een noodkapprocedure. Daartoe heeft de gemeente besloten nadat zes bomen tijdens de westerstorm van donderdag bezweken. 

De kap zou in eerste instantie door procedures rondom vergunningen nog minimaal acht weken op zich laten wachten.

In de loop van de donderdag zijn de bomen die na de storm als 'onbetrouwbaar' worden gezien, gemerkt met oranje verf. Het is de bedoeling dat die bomen de komende twee weken worden weggehaald.

Naast de zes bomen aan de Rijtuigweg werd aan de Burgemeester Stulemeijerlaan ter hoogte van 't Rijks uit voorzorg een boom neergehaald die een gevaar vormde voor de omgeving.

Onderzoek

Het nader onderzoek dat inmiddels al was gestart, moet een beter beeld gaan geven van de kwaliteit van de bomen die na de noodkapprocedure nog aan de Rijtuigweg staan. De uitkomsten van dit onderzoek worden medio februari verwacht. Duidelijk is wel dat de rij bomen die het dichtst tegen de bebouwing aanstaat, tegen de vlakte zal gaan.

De gemeente wil zo snel mogelijk met een zogenoemd omvormingsplan komen. Dat wil zeggen dat er nieuwe aanplant zal komen die waarschijnlijk gefaseerd zal worden uitgevoerd. Belanghebbenden zullen daar zoveel mogelijk bij worden betrokken.

Bewoners zijn inmiddels door wethouder Van der Velden op de hoogte gesteld over de procedure.

Westerstorm

De politie Zeeland-West-Brabant heeft donderdag een van haar drukste dagen gehad voor wat betreft het aantal meldingen. Tijdens het hoogtepunt van de storm kreeg de politie 1.500 meldingen.

In de regio Brabant werden meerdere markten afgelast en het station van Breda is tijdelijk ontruimd geweest.