In de rioolwaterzuivering in Bath zijn verhoogde waarden van GenX, een giftige stof, aangetroffen. Het gaat om concentraties onder de drinkwaternorm. 

Ondanks dat de concentraties onder de norm liggen, wordt wel vervolgonderzoek gedaan. Dit meldt waterschap Brabantse Delta woensdag. 

GenX is een door mensen gemaakte chemische stof die wordt gebruikt bij de productie van Teflon. Vorig jaar ontstond er ophef over de chemische stof, omdat chemiebedrijf Chemours het in de rivier de Merwede loosde. GenX wordt gebruikt om oppervlakten, zoals tapijten en kleding, te beschermen.

"We zetten alles op alles om zo snel mogelijk de bron(nen) te vinden", aldus bestuurslid Kees de Jong. Het gezuiverde water uit Bath komt uiteindelijk in de Westerschelde, waar "door verdunning de sporen nihil effect hebben".

Omdat de rioolwaterzuivering in Bath de grootse zuivering van het waterschap is, kan het onderzoek enige tijd in beslag nemen. 

Drinkwater

Eerder deed drinkwaterbedrijf Brabant Water uit voorzorg op alle drinkwaterproductielocaties extra metingen. Na uitvoerig onderzoek is geconcludeerd dat nergens in Brabant GenX in het drinkwater zit.