Justitie wil 142.922 euro, gestolen door de voormalige schooldirecteur René van den B. van de Stichting Primair Onderwijs Zundert (SPOZ), terugvorderen bij de man. 

De man kreeg voor de verduistering van het geld in mei van dit jaar door de Bredase rechtbank reeds de maximale taakstraf van 240 uur opgelegd.

Bovendien werd hem als stok achter de deur zes maanden celstraf voorwaardelijk opgelegd, mocht hij binnen twee jaar opnieuw in de fout gaan. In april vorig jaar al bekende de man voor de Bredase rechtbank toch privé-uitgaven te hebben gedaan op rekening van de instelling. Eerder tijdens het strafrechtelijk onderzoek ontkende hij dit nog ten stelligste.

Onder SPOZ vallen de basisscholen Zonnebloem en St. Anna in Zundert, St. Antonius in Klein Zundert, De Wegwijzer in Achtmaal en St. Jozef in Wernhout. B. zou tussen 2009 en 2014 ruim anderhalve ton hebben gespendeerd bij onder meer supermarkten, doe-het-zelfwinkels, herenmodezaken, een juwelier, een seksbioscoop en hotels op diverse plaatsen in het land.

Fraude

Bij de politie werd in november 2014 aangifte gedaan tegen de directeur wegens verduistering van een toen nog geschat bedrag van zo’n twee ton, sinds 2009. Hij wordt ervan verdacht met het bankpasje van de stichting volop te hebben gewinkeld voor zichzelf en de bedragen creatief te hebben weggeschreven.

De vermoedelijke fraude werd ontdekt door een externe financiële controller die was ingehuurd. Via een civiele procedure werd eerder al een vruchteloze poging ondernomen om tot een schikking te komen. Het duurt nog zeker enkele maanden voordat de rechtbank uitspraak doet.