
Zo maak je anno 2023 een cv: 'Je bent meer dan een opsomming'
Heb je een vacature gevonden die echt bij je past? Dan doe je er alles aan om jezelf goed te presenteren: via het curriculum vitae of cv.
Hoewel LinkedIn aan populariteit wint, blijft het cv altijd bestaan, denkt recruiter en sollicitatietrainer Jesse Geul. "Het blijft een handige weergave van je loopbaan. Het staat enorm onprofessioneel als je alleen een linkje van je LinkedIn-pagina naar je toekomstige werkgever stuurt."
Een statisch uitziend cv is volgens Geul daarentegen ook niet prettig, maar een uitgebreid grafisch design op je cv is ook overdreven. Het draait om de leesbaarheid van het document. "Een mooie template mag, maar zorg dat het stuk scanbaar is. Met handige kolommen begrijpt de werkgever in één oogopslag wat hij aan je heeft."
Waak voor vakjargon
Relevante cursussen en studies kunnen niet op je cv ontbreken. Geul waarschuwt voor het gebruik van open eindjes en vakjargon. "Een recruiter kent niet alle terminologie uit het werkveld en een werkgever zit hier ook niet altijd op te wachten. Schrijf de betekenis van studies en werkervaringen uit op een manier waarop zelfs je buurman het begrijpt."
Over werkervaring gesproken: moet je alle (bij)baantjes benoemen die je ooit hebt gehad? En hoe uitgebreid omschrijf je die werkzaamheden? Volgens Geul hangt dat af van je positie op de arbeidsmarkt. "Ben je starter, vermeld dan alle ervaring die je hebt. Draai je al wat langer mee, dan volstaat de laatste tien jaar. Eerder opgedane ervaringen hoef je dan alleen te benoemen."
Ontstaat er een gat in je loopbaan omdat je er een half jaar tussenuit bent geweest? Geen probleem, vindt Kirsten de Roo, recruitmentstrateeg en auteur van Personeelstekort begint bij jezelf. "Zolang je uitlegt wát je in die tijd hebt gedaan, zit je veilig. Ook wanneer je een jaar op reis bent geweest. Zo voorkom je dat de werkgever het zelf gaat invullen."
Heb je net een marathon gelopen? Vermeld dit dan op je cv.
Niet langer dan twee A4'tjes
Op welk punt in je carrière je ook zit, langer dan twee A4'tjes hoeft je werkervaring niet te beslaan. "Houd rekening met de aandachtsspanne van je lezer", zegt Geul. "Je wil niet het risico lopen dat de recruiter of werkgever halverwege afhaakt."
Waar je curriculum vitae vroeger draaide om een weergave van je persoonlijke gegevens en werkervaring, mag het anno 2023 een stuk persoonlijker. Horen je hobby's daar ook bij? Absoluut, meent Geul. "Werkgevers zijn op zoek naar de persoon achter de mens. Benoem op een authentieke manier wat je onderscheidt van de rest. Persoonlijke feitjes spreken tot de verbeelding."
Geul heeft een voorbeeld van zo'n niet-werkgerelateerde eigenschap. "Heb je net een marathon gelopen? Vermeld dit dan op je cv. Kom je net terug van een bijzondere reis door Australië? Opschrijven maar! Een ruimdenkende instelling zegt veel over jou als persoon."
Aantonen waarom jij de investering waard bent
De Roo ziet dat werknemers de laatste tien jaar meer van een baan verwachten. Zo draait een baan niet alleen meer om geld verdienen, maar ook om werkgeluk. "We verwachten flexibiliteit in een baan en ook de ontwikkelingsmogelijkheden zijn belangrijk, maar dan moet je tonen waarom jij die investering waard bent. Met alleen een lijst van je ervaring en studies kom je er niet meer. Je bent meer dan een opsomming: laat dat ook zien."
De Roo heeft een laatste tip om op te vallen bij de werkgever van je dromen. "Zorg voor een professionele uitstraling. Niemand zit te wachten op een jolige voicemail of onduidelijke WhatsApp-foto."