UTRECHT - De vakcentrale CNV wil in CAO's afspreken dat vaders meer tijd krijgen om mee te helpen na de bevalling van hun partner. Het kraamverlof voor partners moet worden verlengd van twee naar vijf dagen, aldus het CNV maandag in de arbeidsvoorwaardennota voor 2003.

Om het langere kraamverlof was afgelopen maanden door de leden gevraagd. Daarnaast zal het CNV vragen om 100 procent loonbetaling bij calamiteitenverlof. Nu is dat nog 70 procent.

Het CNV maakt maandag later op de dag bekend hoeveel loon de vakbondsonderhandelaars volgend jaar in principe eisen. Dat worden een percentages waartussen een bepaalde speling zit, aldus CAO-coördinator R. van Splunder van het CNV.

Het CNV pleit in CAO-onderhandelingen volgend jaar tevens voor een 'agenda van de toekomst'. Bedrijven en instellingen wordt gevraagd om vier à vijf jaar vooruit te kijken over zaken als kinderopvang en pensioenen. "We willen wat loskomen van de waan van dag wat deze zaken betreft. Zo kunnen bovendien de kosten over meerdere jaren worden verspreid", aldus Van Splunder.

De vakcentrale wil verder herkenbare vakbondspunten in fabrieken en kantoren. De vakbond kan hier bijvoorbeeld spreekuren houden voor de werknemers.