Na een burn-out weer beginnen met werken is gewoonlijk al lastig genoeg. Maar wat gebeurt er als je moet re-integreren tijdens een wereldwijde pandemie?

Zouden ze haar niet willen ontslaan als haar werkgever kosten zou moeten besparen? Met die gedachte in haar achterhoofd ging Vera Bot, bezig aan een re-integratietraject na een burn-out, thuis steeds harder en langer werken. "Ik ben al een jaar bezig weer op m'n oude aantal uren te komen, hoeveel geduld zouden ze nog hebben?"

Door hard te werken en aanwezig te zijn in alle meetings, hoopte Bot te kunnen laten zien dat ze van waarde kon zijn. "Maar uiteindelijk merkte ik dat onrustiger sliep, druk op m'n borst kreeg en somber werd."

Wie na een burn-out terugkeert op de werkvloer, gaat een intensief traject in. In kleine stappen en onder begeleiding krijg je steeds wat meer taken. Maar in de huidige realiteit van thuiswerken, videovergaderingen en een gebrek aan collega's zijn er genoeg valkuilen die een re-integratie kunnen bemoeilijken.

“De kans dat je vertraging oploopt of terugvalt als je op afstand begint, is groot.”
Annita Rogier, Vereniging van Erkende Stress en Burn-outcoaches

Steun via de videoverbinding

Annita Rogier, voorzitter van de Vereniging van Erkende Stress en Burn-outcoaches, zag de afgelopen maanden dan ook dat veel beginnende re-integraties gepauzeerd werden. "De kans dat je vertraging oploopt of terugvalt als je op afstand begint, is groot."

Wie nu re-integreert, kan bijvoorbeeld niet rekenen op sociale steun en feedback van collega's en leidinggevenden - iemand die regelmatig gesprekken met je voert over hoe het gaat, je complimenten geeft over je voortgang, maar ook aan de bel trekt als je te lang werkt.

Bot had regelmatig contact met haar leidinggevende via een videoverbinding. "Je mist dan alleen wel de lichaamstaal en de vertrouwelijkheid. Bovendien is een scherm wel echt een barrière als je kwetsbare gesprekken voert."

Toch was het wel haar leidinggevende die zag dat ze in de lockdown te erg haar best deed. "Hij zei dat mijn waarde voor het team niet afhing van hoeveel ik nu liet zien. Mijn gezondheid stond voorop." In samenspraak met de bedrijfsarts kon Bot de vier extra uur die ze alweer werkte teruggeven.

Extra stress tijdens de coronacrisis

Een ander punt zijn de extra zorgen die nu boven op de burn-outstress komen. "De werkstress wordt versterkt door eindeloos piekeren over corona. In dagboekstudies zagen we dat het piekeren tijdens deze pandemie erger werd", zegt Arnold Bakker, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit. "De stress stapelt zich op, tot mensen het niet meer goed kunnen reguleren."

Uit onderzoek blijkt dat die spanning verminderd kan worden door je werk intrinsiek motiverender te maken en zo de regie over je werk terug te krijgen. "Maar die assertieve houding is juist ontzettend zwaar voor mensen met een burn-out. Zéker op afstand is dat lastig vol te houden."

“Ik kon op mezelf en mijn gezin focussen, omdat de hele wereld stilstond.”
Vera Bot

Toch zijn er niet alleen maar nadelen aan re-integreren tijdens de lockdown. "Als je thuis bent komen te zitten vanwege een conflict of te veel prikkels op kantoor, dan kan iemand er baat bij hebben thuis te beginnen", zegt Bakker. Die extra rust heeft nog een voordeel, zegt Bot. "Ik kon op mezelf en mijn gezin focussen, omdat de hele wereld stilstond."

Bovendien toont ander onderzoek aan dat werk ook afleiding kan bieden. Voorwaarde is dan wel dat de medewerkers intrinsiek gemotiveerd zijn voor hun taken.

Nu de kantoren langzaam weer openen, raadt Bakker aan om re-integrerende mensen tegelijkertijd met hun leidinggevende naar kantoor te laten komen. "Op die manier kan je iemand zien werken, maar ook face to face gesprekken voeren." Bot is inmiddels weer af en toe op kantoor te vinden. "Dat je elkaar gewoon weer kan zien, doet me enorm goed."