
'Vacatures gaan in coronarook op: vooral luchtvaart en horeca geraakt'
Ook in de horeca en het toerisme is flink minder vraag. Voor alle sectoren samen zijn er nu gemiddeld 17 procent minder vacatures dan in dezelfde periode in 2019.
De cijfers verschillen ook per vacatureplatform, schrijft BNR. Waar Textkernel 15 procent minder banen geplaatst ziet worden, kampt jongerenuitzendbureau Young Capital zelfs met meer dan de helft minder vacatures. Hierbij plaatst laatstgenoemde wel de kanttekening dat er bij sommige vacatures soms om meerdere mensen wordt gevraagd, en dat het verschil per saldo dus kleiner is.
Overigens kan het effect wel van tijdelijke aard zijn. Zo kunnen sollicitatiegesprekken momenteel mogelijk bij bepaalde beroepen niet doorgaan, doordat bestaand personeel thuiswerkt.
Sectoren die weinig merken van de dip zijn er ook. Zo lijken de IT, maakindustrie en de farmacie geen effect te zien, en is in de verpleging zelf een stijging van de vraag te merken.
Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.
Het coronavirus in het kort
- Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
- Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
- Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
- Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
- Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
- Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.