Een studie technische bedrijfskunde levert het hoogste brutostartsalaris op voor hbo-studenten. Afgestudeerden beginnen gemiddeld met 2.740 euro per maand, blijkt woensdag uit de keuzegids hbo.

Ook andere technische studies scoren hoog als het gaat om startsalarissen onder voormalige hbo-studenten.

Na een studie elektrotechniek wordt bijvoorbeeld gemiddeld gestart met een salaris van 2.730 euro per maand. Ook mondzorgkunde, logistiek, verkeer en ICT leveren gemiddeld een hoog startsalaris op.

In de cijfers gaat het om het salaris op basis van de daadwerkelijk gewerkte uren. In sommige beroepen wordt bijvoorbeeld vaak niet fulltime gewerkt. Hierdoor valt het startsalaris ook lager uit. Bij sommige banen, zoals bij verloskundigen, zorgen toeslagen ervoor dat het salaris ook een stuk hoger uitvalt.

Creatievere opleidingen leveren gemiddeld een lager startsalaris op. Zo start iemand die creatieve therapie heeft gedaan met een salaris van 1.680 euro.

Ook de kans om een baan te vinden met deze opleiding is relatief laag. De werkloosheid onder oud-studenten creatieve therapie is met 15,7 procent na anderhalf jaar het grootst. Ook bestuurskunde, toegepaste wiskunde en theater & dans scoren relatief hoog qua werkloosheid.