Als automatisering en kunstmatige intelligentie zich net zo ontwikkelen als eerdere disruptieve technologieën, moeten meer mannen dan vrouwen op zoek gaan naar een nieuwe baan. Dat voorspelt adviesbureau McKinsey.

McKinsey onderzocht de mogelijke ontwikkeling van de tien landen die gezamenlijk goed zijn voor zo'n 60 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product. Het gaat hierbij om Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Japan, Mexico, India, Zuid-Afrika, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Gemiddeld 20 procent van de werkende vrouwen in deze landen zou tussen nu en 2030 mogelijk van baan moeten wisselen. Bij mannen zou dit aandeel zelfs 21 procent zijn.

Gelijkheid laat nog op zich wachten

Doordat steeds meer werk geautomatiseerd kan worden, komen er echter ook nieuwe banen bij. Voor vrouwen zou het aantal banen met 20 procent toenemen, voor mannen met 19 procent.

De volledig nieuwe banen die er tot nu toe bijkwamen in de VS, waren wel voor 60 procent in door mannen gedomineerde sectoren te vinden.

Vrouwen moeten hun baanwissel goed plannen, omdat hun ongelijkheid op de arbeidsmarkt anders juist wordt verergerd. Voor vrouwen geldt namelijk dat ze vaak van hun eerdere baan naar hoger geschoold werk zouden moeten doorstromen. Daarbij horen dan ook betere lonen.

Succesvolle baanwissel van groot belang

Voor een succesvolle verandering moeten ze inzetten op het opdoen van nieuwe vaardigheden, flexibiliteit om snel van baan te kunnen wisselen en toegang tot nieuwe technologie. Juist deze drie dimensies belemmeren echter al langer de ontwikkeling naar gendergelijkheid op het gebied van werk, stelt McKinsey.

Als vrouwen het goed aanpakken, blijft de ongelijke verdeling op hetzelfde niveau, voorspelt het adviesbureau. Meer gelijkheid zit er naar verwachting dus nog niet in.

Het onderzoek gaat wel uit van de verdeling die nu op de arbeidsmarkt te zien is, waarbij sommige sectoren door vrouwen en andere door mannen worden gedomineerd. Veranderingen die hierin mogelijk nog plaats gaan vinden, zijn dus niet meegenomen in de voorspelling.