Het kabinet introduceert een persoonlijk ontwikkelbudget voor extra scholing waar alle Nederlanders aanspraak op kunnen maken. Hiermee kunnen honderdduizend tot tweehonderdduizend mensen een budget van 1.000 tot 2.000 euro ontvangen om zich bij te laten scholen.

Dit melden het ministerie van Sociale Zaken en het ministerie van Onderwijs maandag. In totaal is er 200 miljoen euro beschikbaar voor de regeling.

Dit zogeheten STAP-budget gaat de fiscale scholingsaftrek vervangen. Met deze aftrek konden mensen bij de aangifte voor de inkomstenbelasting de kosten voor sommige opleidingen en studies aftrekken.

In de nieuwe regeling kunnen mensen zich online aanmelden voor een budget. Volgens het ministerie van Sociale Zaken zal een breed scala aan opleidingen en cursussen in aanmerking komen voor een subsidie.

De overheid wil met de nieuwe regeling ervoor zorgen dat mensen zich meer laten bijscholen. Nu gebeurt dat nog niet regelmatig, merkt het ministerie op.

"Het is belangrijk dat mensen regelmatig nadenken over de toekomst van hun werk. En dat ze daarmee aan de slag gaan. Dat moet vanzelfsprekend worden", verklaart minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.