Vier op de tien universiteitsmedewerkers hebben met een sociaal onveilige werkomgeving te maken gehad, blijkt maandag uit onderzoek van FNV en vakbond voor de wetenschap VAWO. De helft werkt bovendien op een afdeling waar sprake is of was van zo'n sociaal onveilige werkomgeving.

Deze medewerkers zijn bijvoorbeeld gepest, geconfronteerd met machtsmisbruik, vernederd of buitengesloten. Ook wordt soms informatie achtergehouden of is er sprake van (seksuele) intimidatie.

Vooral vrouwen maken melding van negatieve ervaringen, hoewel ook behoorlijk wat mannen er last van hebben.

In de meeste gevallen gaat het om roddelen en het bewust achterhouden van informatie. Daarnaast scoren intimidatie of machtsmisbruik door een hoogleraar of leidinggevende hoog.

Drie kwart van de ondervraagden wijt de problemen aan slecht leiderschap. Ook lopen de medewerkers aan tegen de hiërarchie en een hoge werkdruk. Daarnaast wordt onderlinge competitie als oorzaak genoemd vanwege het moeten binnenhalen van financiering voor onderzoek.

De vakbonden noemen de cijfers "schokkend". FNV en VAWO vragen om een onafhankelijke klachtencommissie en een speciale ombudsman of -vrouw op universiteiten.