
Uber- en Deliveroo-medewerkers krijgen meer rechten door nieuwe EU-wet
De Europese wet regelt dat werkers beter op de hoogte moeten worden gesteld van de verdiensten en lengte van werkdagen. Ook moeten ze in staat worden gesteld om diensten buiten de afgesproken tijden zonder consequenties te weigeren, en betaald worden als een opdracht niet tijdig wordt geannuleerd.
Verder mogen de bedrijven hun werkers niet verhinderen om voor andere bedrijven te werken, en moeten ze gratis verplichte trainingen aanbieden.
"Van nu af aan kan geen enkele werkgever de flexibiliteit van de arbeidsmarkt nog misbruiken", aldus Europarlementariër en initiatiefnemer van de wet Enrique Calvet Chambon.
Binnen drie jaar handelen volgens nieuwe wet
Mensen die voor bedrijven in de zogenoemde "gig economy" werken, worden door de grote spelers veelal als zzp'er aangemerkt. Hierdoor hebben de koeriers en bestuurders niet de rechten die ze als werknemer zouden hebben. Er is al langer een discussie gaande of het niet om verkapt dienstverband gaat, maar veel bedrijven houden vol dat iedereen profiteert van het ondernemerschap.
Europese lidstaten moeten binnen drie jaar volgens de nieuwe wet gaan handelen. De wet zal gelden voor mensen die minimaal drie uur per week werken, en gemiddeld minimaal twaalf uur per maand. Ook zij die af en toe voor de bedrijven werken, werkers op oproepbasis en betaalde stagiaires, zullen onder de wet vallen.