Vorig jaar is in Nederland een recordaantal bedrijven opgericht. Voor het overgrote deel waren dat eenmanszaken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Er gingen in 2018 ruim 191.000 bedrijven van start in Nederland, terwijl er bijna 107.000 werden opgeheven. Het saldo van oprichtingen en opheffingen is met bijna 85.000 het hoogste aantal na 2007.

In de afgelopen tien jaar is het aantal bedrijven met 52 procent toegenomen tot ruim 1,75 miljoen eind vorig jaar. Daarvan bestaat 80 procent uit eenmansbedrijven.

Van alle oprichtingen in 2018 betrof het in 94 procent van de gevallen eenmansbedrijven. Dat aandeel was in 2007 nog 82 procent. Ook bij de opheffingen ging het met name om eenmanszaken.

Duizenden nieuwe bedrijven die onderwijs aanbieden

Er kwamen in Nederland vorig jaar bijna zevenduizend bedrijven die onderwijs aanbieden bij. Het gaat vooral om eenmanszaken op het vlak van studiebegeleiding, sportonderwijs en bedrijfsopleidingen.

Per saldo nam het aantal managementadviesbureaus toe met 6.415. In deze sector was zowel het aantal starters als het aantal stoppers het grootst.

Bedrijven in de algemene bouw, zoals klusjesbedrijven, kenden ook een flinke groei. Dit gold ook voor kunstbedrijven en webwinkels.