De Vakcentrale voor Professionals (VCP) wil dat het kabinet al in Nederland gevestigde expats ontziet bij een belastingmaatregel die volgend jaar moet ingaan.

De groep kan volgens de VCP door de regeling 15 tot 20 procent van het inkomen verliezen. Expats die zich in Nederland willen vestigen, zouden door de maatregel worden afgeschrikt.

''Dat is slecht met het oog op kennisoverdracht en dus ook slecht voor de Nederlandse werkgelegenheid", zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein. De VCP ondersteunt een petitie van expats. Zij willen dat het kabinet het plan aanpast.

Op dit moment hoeven expats die aan bepaalde criteria voldoen over 30 procent van hun inkomen geen belasting te betalen. Van deze regeling kunnen ze maximaal acht jaar gebruikmaken.

Het kabinet wil hier vijf jaar van maken. Dit zou dan ook gelden voor expats die nu al in Nederland zijn. De VCP vindt dat er voor deze groep een overgangsregeling moet komen.

De VCP zegt dat de wetswijziging ongeveer 60.000 mensen treft. Volgens de organisatie werkt de 30-procentsregeling nu goed en moet hard worden opgetreden als er misbruik van wordt gemaakt.