UTRECHT - De Nederlandse werknemer leeft gezonder dan een jaar geleden. De werknemer rookte vorig jaar minder en verzuimde minder dan in 2003. Ook werden minder rugklachten geregistreerd.

Dat blijkt uit de maandag verschenen bedrijfsgezondheidsindex 2004 (BGI 2004) van het gezondheidsmanagementbureau LifeGuard. In 2004 ging 88 procent van de werknemers met plezier naar het werk en kwalificeerde 92 procent van de werknemers hun gezondheid als goed tot uitstekend. Dat is beide gevalllen 5 procent meer dan in 2003.

Tevens meldt Lifeguard dat psychische klachten nog steeds niet goed bespreekbaar zijn en dat een kwart van de werknemers last heeft van overgewicht. Een op de drie werknemers haalde in 2004 de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (een half uur per dag matig intensief fietsen of wandelen), maar bij 18 procent is de conditie zo laag dat deze groep een vergrote kans op arbeidsuitval heeft.

De gegevens zijn gebaseerd op onderzoek van 1100 werknemers bij dertig bedrijven. Sinds ruim twee jaar houdt Lifeguard, dat wordt gefinancierd door werkgevers, zich bezig met preventie in de bedrijfsgezondheidszorg.