NEW YORK - Eenderde van de Amerikanen is chronisch overwerkt. Dat constateert het instituut voor gezin en werk, het Families and Work Institute in New York.

Het bureau heeft ruim duizend werknemers in loondienst ondervraagd en een index gemaakt waaruit blijkt dat een op de drie overwerkt is.

Meer dan de helft van de ondervraagden zei te veel taken op hetzelfde moment te moeten verrichten. Ook bleek uit de steekproef dat Amerikaanse werknemers te veel druk ervoeren omdat ze geregeld tijdens hun arbeid werden gestoord.

Het overwerkt zijn komt meer voor bij werknemers van bedrijven die hebben ingekrompen dan bij bedrijven waar het aantal medewerkers de afgelopen jaren gelijk is gebleven.

Vakantie

Het FWI merkt in zijn publicatie op dat nieuwe communicatietechnologie (e-mail en mobiele telefonie) ervoor zorgt dat een op de drie medewerkers ten minste een maal per week buiten zijn normale arbeidstijden werkt. Meer dan de helft van de mensen die werk meenemen op vakantie, voelt zich vaker overwerkt. "Hoe meer werk men meeneemt op vakantie hoe overwerkter men zich voelt", aldus het rapport.

Meer dan eenderde van de werknemers in de VS neemt niet alle vakantiedagen op. Het gemiddeld aantal opgenomen vakantiedagen in de VS is volgens het FWI 14,6. De meeste mensen gaan slechts een paar keer per jaar enkele dagen weg. Slechts 14 procent neemt een vakantie van veertien dagen of langer.

Vakantiedagen

Het FWI constateert dat werknemers minder last van stress hebben als zij meer mogelijkheden krijgen zichzelf te ontwikkelen. Van groot belang is volgens het instituut dat werkgevers hun medewerkers stimuleren vakantiedagen in langere periodes op te nemen. Werken tijdens vakantie moeten zij ontmoedigen.