HAARLEM - Philips is voor veel studenten in het hoger onderwijs favoriet als toekomstige werkgever. Philips nam de koppositie het afgelopen jaar over van Unilever, dat in de toptien naar een derde plaats zakte. Nummer twee is Shell. Dit blijkt uit het jaarlijks onderzoek onder enkele duizenden studenten van het tijdschrift Intermediair en adviesbureau Ebbinge.

Opvallend is ook de stijging van Rabobank op de lijst van tien naar zeven. KLM en accountantsorganisatie KPMG zijn uit de lijst verdwenen. Zij stonden vorig jaar op 7 en 8.

De studenten kijken op dit moment positiever tegen de arbeidsmarkt aan dan een jaar geleden. Vorig jaar beoordeelde nog 59 procent van de laatstejaarsstudenten de markt als (zeer) ongunstig, nu is dat nog 40 procent. Het aantal studenten dat de arbeidsmarkt zeer gunstig inschat, is verdubbeld tot 18 procent.

De salarisverwachting van de studenten is constant gebleven. Voor wo-studenten ligt het verwachte beginsalaris net boven de 29.000 euro en de verwachting na zes jaar net onder de 39.5000 euro. Voor HBO-ers liggen de bedragen op ruim 25.000 en bijna 33.000 euro.

De nieuwe bachelor-masterstructuur blijkt geen stimulans voor studenten om hun studie aan een buitenlandse universiteit voort te zetten. Van de wo-bachelors geeft 83 procent aan dat ze willen doorgaan. Meer dan 90 procent wil dat gaan doen aan de eigen universiteit. Daarmee lijkt de zogenoemde BaMa-structuur nog niet de beoogde internationalisering van het hoger onderwijs in de hand te werken, zo concluderen de onderzoekers.