AMSTERDAM - Nederlandse werknemers zijn bereid tot de leeftijd van 66 door te werken. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit onderzoek van verzekeraar Axa. De pensioengerechtigde leeftijd ligt nu nog op 65 jaar. Vorig jaar ontstond er kritiek toen het kabinet liet doorschemeren de aow-leeftijd naar 67 jaar te willen verhogen.

Het onderzoek werd uitgevoerd in de vijftien belangrijkste industrielanden. Alleen in Groot-Brittannië en Canada zijn mensen bereid langer door te werken dan in Nederland. De animo om langer door te werken is het laagst in Italië, de VS en Portugal: ondervraagden uit die landen noemen 62 jaar als gewenste pensioenleeftijd.

"Als het moet dan moet het. Men is dus wel bereid langer door te werken. Nederlanders hebben behoorlijk goed in de gaten dat het economisch noodzakelijk is", zegt een woordvoerder van Axa in de krant. De verzekeraar ziet daar grote voordelen in: "De aow-premies en de pensioenopdracht kunnen omlaag, waardoor de koopkracht toeneemt."

Nederlanders zouden zonder economische noodzaak overigens het liefste op hun zestigste stoppen met werken. Gemiddeld ontvangen gepensioneerde Nederlanders 1734 euro per maand, terwijl voor de huishoudelijke uitgaven maandelijks 1509 nodig is. Alleen in Canada liggen de pensioeninkomsten hoger.