EMMEN - Manpower is volgens de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) het eerste uitzendbedrijf dat collectief ontslag moet aanvragen voor een groep uitzendkrachten. Algemeen directeur H. Vink van Manpower bevestigde woensdag dat momenteel met vakbonden wordt onderhandeld over een sociaal plan voor zestig vaste uitzendkrachten.

Het werk van de groep werknemers bij Honeywell in Emmen verdwijnt, omdat het elektronicaconcern een deel van de productie naar Tsjechië overhevelt. "Vaak kunnen we mensen wel herplaatsen, maar het gaat nu in één keer om zoveel. Bovendien is er in de regio Emmen niet veel productiewerk meer voorhanden", stelde Vink. Daarbij wees hij erop dat ook al andere bedrijven, onder meer Philips, in de omgeving fabrieken hebben gesloten.

Schadevergoeding

FNV Bondgenoten maakt zich grote zorgen over het sociaal plan voor de groep uitzendkrachten. Vakbondsbestuurder H. Westerhof stelt dat meer dan de helft al langer dan tien jaar bij Honeywell werkt. Doordat de zestig werknemers twee jaar geleden zijn overgenomen door Manpower, hebben zij nu op veel minder schadevergoeding recht dan wanneer zij direct in dienst waren gebleven van Honeywell.

Sociaal plan

Westerhof wil dat het elektronicaconcern ook geld steekt in het sociaal plan voor de uitzendkrachten. "Het gaat namelijk helemaal niet slecht met Honeywell. Het verplaatsen van de productie is alleen maar bedoeld voor winstmaximalisatie."

Vink benadrukt echter dat Manpower de werkgever is en niet het inlenende bedrijf. "Uitzendwerk is de smeerolie op de arbeidsmarkt. Wij zijn ingeschakeld,zodat Honeywell kan zeggen als er geen werk meer is: 'dat is uw probleem'."

Gebruik

Het elektronicaconcern wijst er in een reactie nog op dat er met Manpower geen afspraken zijn gemaakt over compensatie bij het beëindigen van de uitzendcontracten. "Honeywell heeft jarenlang gebruik gemaakt van uitzendkrachten om te kunnen reageren op schommelingen in de productie", aldus het bedrijf.