WASHINGTON - Werkgevers in de Verenigde Staten hebben het afgelopen jaar bijna 1,04 miljoen werknemers hun ontslag gegeven. Het is voor het vierde jaar op rij dat er meer dan een miljoen mensen hun ontslag kregen. Het aantal is wel 16 procent lager dan in het jaar ervoor. Dit bleek uit woensdag gepubliceerde cijfers van het bemiddelingsbureau Challenger, Gray en Christmas.

In december alleen werden meer dan 100.000 werknemers naar huis gestuurd. Directeur John Challenger ziet het hoge aantal ontslagen echter niet als een teken dat het slecht gaat met de economie. Volgens hem hoort dat er nou eenmaal bij. "Het aantal ontslagen zal in 2005 naar verwachting verminderen als de economie aantrekt. Het wegsturen van mensen is een vast onderdeel van het beleid van veel bedrijven", aldus Challenger.

Uit het onderzoek bleek dat de grootste ontslaggolf van het afgelopen jaar in de telecommunicatiesector plaatsvond. Meer dan 98.000 banen werden hier geschrapt. Ook in de financiële sector verdwenen met ongeveer 97.000 banen veel arbeidsplaatsen. Bij de overheid en de non-profitsector, zoals ziekenhuizen en openbare instellingen, moesten meer dan 92.000 mensen het veld ruimen. In 2003 waren dit er nog 177.000.