RIJSWIJK - Bijna 4 miljoen Nederlanders ontvangen de komende weken van hun werkgever een kerstpakket. Uit onderzoek van het Voorlichtingsbureau Kerstpakketten blijkt dat werknemers dit jaar vooral traditionele pakketten met luxe producten als wijn, koffie en chocolade kunnen verwachten.

Een woordvoerder van producent Sligro Kerstpakketten bevestigt dat. Sligro stopte dit jaar vooral "nuttige producten die in bijna alle Nederlandse keukenkastjes staan" in de pakketten. Het hoort volgens de zegsman bij de 'no-nonsense-gedachte' van deze tijd. "De meest vreemde producten uit exotische landen laten we deze keer achterwege. Die eet toch niemand."

Pannenkoeken

Buitenlandse producten zijn in de pakketten van Inpak Centrale Nedema (ICN) nog wel te vinden. Vooral oosters eten is volgens directeur Timmermans dit jaar populair. Maar ook bij ICN blijven koffie, thee en pannenkoeken het goed doen.

Vorig jaar was het kerstpakket niet meer aftrekbaar van de belasting, maar dit jaar geldt een nieuwe regeling. Bedrijven kunnen werknemers een keer per jaar fiscaal gunstig een kerstpakket geven ter waarde van maximaal 35 euro. Twee jaar geleden was dat nog 136 euro.

Het geven van kerstpakketten is een typisch Nederlandse traditie, die stamt uit het begin van de vorige eeuw. Boeren gaven hun knechten voor de kerstdagen een mand met lekkernijen mee naar huis. Ambachtslieden namen het gebruik over.