RÜSSELSHEIM - De sanering die het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) bij zijn vestigingen in Europa wil doorvoeren, kost bij de Duitse Opel-fabrieken 9500 banen. Gedwongen ontslagen blijven achterwege, zo heeft Opel donderdag laten weten.

GM maakt eind oktober bekend in Europa 12.000 banen kwijt te willen om de activiteiten weer winstgevend te maken. Toen zou Opel 10.000 arbeidsplaatsen moeten inleveren. Het plan leidde tot grote onrust onder het personeel. Met het voorkomen van gedwongen ontslagen is de grootste onzekerheid weggenomen.

De meeste banen verdwijnen bij Opels hoofdvestiging in Rüsselsheim. Verder gaan er bij de vestiging in Bochum ongeveer 3600 banen verloren en in Kaiserslautern ongeveer 400.

Klaus Franz, voorzitter van de centrale ondernemingsraad van Opel, liet op een drukbezochte personeelsvergadering weten dat GM ongeveer 750 miljoen euro beschikbaar stelt om de sociale gevolgen van de maatregelen op te vangen.

De meesten van de getroffen werknemers komen bij een herplaatsingsbureau terecht of krijgen een afvloeiingsregeling. Ook zijn er plannen voor deeltijdpensioen en samenwerking met toeleveranciers voor de opvang van het personeel.

Volgens personeelsdirecteur Norbert Küpper zal Opel ook volgend jaar en het jaar daarna verlies lijden, ondanks de bezuinigingsmaatregelen. GM denkt met de banenvermindering in Europa jaarlijks 500 miljoen euro te kunnen besparen. De tweede man van GM Europe, Karl-Peter Forster, zei evenwel eerder deze week dat het concern op termijn nog veel meer wil bezuinigen.