DRACHTEN - Bij de Philipsvestiging in Drachten verdwijnen zestig banen omdat de productie van zonnebanken naar een lagelonenland wordt verplaatst. Dat heeft vakbondsbestuurder P. Fortuin van de CNV Bedrijvenbond woensdag bekendgemaakt.

De locatie in Drachten is de enige plek ter wereld waar Philips zonnebanken produceert. Die productie verdwijnt waarschijnlijk naar Oost-Europa. De productontwikkeling met twintig medewerkers blijft wel in Drachten.

Consumentenvertrouwen

"De zonnebankbusiness loopt slecht omdat er weinig consumentenvertrouwen is. De West-Europese markt is voor Philips het belangrijkste, maar zonnebanken zijn duur en consumenten zijn huiverig grote uitgaven te doen", aldus Fortuin.

Gedwongen ontslagen

De vakbond wordt woensdag officieel door de directie van Philips in Drachten geïnformeerd over de reorganisatie. Of er gedwongen ontslagen vallen is niet duidelijk. "Maar we hebben een langlopend sociaal plan en daarin staat dat door reorganisaties geen mensen in de WW mogen komen", zegt Fortuin.

Typisch Philips

Hij noemt de reorganisatie typisch Philips. "De productie verdwijnt naar lagelonenlanden, de kennis blijft in Nederland", aldus de vakbondsbestuurder.