SCHEVENINGEN - MKB-Nederland wil niets weten van pleidooien voor een centrale herinvoering van de 40-urige werkweek. MKB-voorzitter L. Hermans stelde maandag op het jaarcongres van zijn organisatie voor middelgrote en kleine ondernemers dat er meer behoefte is aan flexibiliteit en ruimere mogelijkheden om personeel langer te laten werken op piekmomenten en korter in dalperiodes.

"Invoering van de 40-urige werkweek leidt tot een nieuw, misschien wat ruimer keurslijf waarin de mogelijkheden om te ondernemen nog steeds worden beperkt", aldus Hermans. De werkgeversvoorman riep vakbonden daarom ook op in CAO-onderhandelingen niet meer koste wat kost vast te houden aan afspraken over werkweken van 36 of 38 uur.

In diverse Europese landen is dit jaar de discussie over verlenging van de werkweek losgebarsten. Zo heeft in Nederland de ondernemersorganisatie VNO-NCW gezegd dat op de lange termijn een werkweek van veertig uur een manier is om de concurrentiepositie van het bedrijfsleven te verbeteren. VNO-NCW rekent op winst door werknemers niet te belonen voor de extra uren.

Beperking

Volgens de MKB-voorzitter is echter niet de omvang van de werkweek het belangrijkste knelpunt voor ondernemers, maar de beperking van de momenten waarop gewerkt kan worden met de bijbehorende toeslagen. Hij wees erop dat in veel CAO's is afgesproken dat de 'normale' arbeidsuren liggen op maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 uur en 17.00 uur.

"Dergelijke regelingen stammen uit de tijd van de mannelijke kostwinner. Voor steeds meer werknemers is het juist gewenst om in de avond of in het weekeinde te kunnen werken, omdat men dan beter in staat is om bijvoorbeeld werk met zorgtaken te combineren", zei Hermans.

Ook zijn volgens de MKB-voorzitter de uren van 08.00 tot 17.00 op maandag tot en met vrijdag in veel sectoren juist niet normaal. "Als je in het theater werkt, weet je dat voorstellingen meestal in de avond plaatsvinden. Als je in de recreatie of sport werkt, weet je dat je vaak in het weekeinde moet werken. Als je in een winkel werkt, weet je dat er koopavonden zijn, zaterdag de drukste dag is en ook op feestdagen gewerkt moet worden. En als je in de zorg werkt, weet je dat je met onregelmatige diensten te maken hebt.''