Nederlands medisch personeel is gewild in onder meer Duitsland, Frankrijk en de Scandinavische landen.

Ondertussen komt een groeiende groep specialisten en verpleegkundigen steeds minder makkelijk aan de slag in Nederland. Dat stelt Tom Bey, directeur van de Emigratiebeurs, maandag. 

Door besparingen in de gezondheidszorg zijn inmiddels ongeveer 350 medische specialisten en 1.800 verpleegkundigen werkloos.

Nederlandse specialisten en verpleegkundigen worden geroemd door hun deskundigheid, taalkennis, aanpassingsvermogen en ondernemende inzet. "We zien steeds vaker dat bepaalde beroepsgroepen over de grens worden opgehaald door bedrijven in buitenlandse regio's met dreigende tekorten", aldus Bey.

Vergrijzing

In veel landen ontstaat momenteel een tekort aan medisch personeel, vanwege vergrijzing en een te kleine aanwas van nieuwe medewerkers vanuit opleidingen.

In de toekomst zal de trek naar het buitenland ook te zien zijn in de technische sector, onder ICT’ers, in de bouw en het onderwijs, zo verwacht Bey.

Als onderdeel van EURES, het Europese netwerk van arbeidsvoorzieningsdiensten, is ook uitkeringsinstantie UWV op de beurs aanwezig om voorlichting te geven. Daarnaast zijn er zorginstellingen uit diverse landen, die op zoek zijn naar zorgpersoneel.