De werknemers van autofabrikant Daimler, moederbedrijf van onder andere Mercedes, worden gescreend op terrorisme.

Dat meldt BNR maandag op basis van een artikel in het Duitse tijdschrift Der Spiegel.

De namen van in totaal 280.000 medewerkers worden vergeleken met Europese en Amerikaanse lijsten van terreurverdachten. De autofabrikant geeft toe dat er sinds december op deze manier naar de werknemers wordt gekeken.

De controle vindt om de drie maanden plaats. Naast werknemers worden ook sollicitanten gecontroleerd.

Wanneer een werknemer op de lijst van terreurverdachten staat, worden als het nodig is “bepaalde autoriteiten” ingelicht. De centrale ondernemingsraad van Daimler heeft volgens het Duitse weekblad ingestemd met de maatregel die op 1 december is ingevoerd.

Nederland

Nederlandse bedrijven en organisaties mogen onder strikte voorwaarden controleren of hun werknemers voorkomen op Europese en Amerikaanse lijsten van terreurverdachten. Zij moeten dan wel kunnen aantonen dat hun actie een wettelijke basis heeft en proportioneel is. Dat zei een woordvoerder van het College bescherming persoonsgegevens (CBP).

Proportioneel betekent in dit geval dat de werkgever moet aantonen dat het doel een dergelijke zware inbreuk op de privacy van zijn werknemers rechtvaardigt. ''Omdat het middel vrij zwaar is, is de toets ook vrij streng'', aldus de woordvoerder. ''Het is in de eerste plaats de werkgever die de toets moet uitvoeren. Uiteindelijk kan de rechter eraan te pas komen.''

Bij de privacywaakhond is niet bekend of Nederlandse bedrijven soortgelijke checks uitvoeren. Of het CBP daar onderzoek naar doet of gaat doen, wilde de woordvoerder niet zeggen. ''Daar doen wij nooit mededelingen over.''