Bijna de helft van de veteranen zegt te profiteren van de militaire ervaring tijdens de rest van de carrière.

Dit blijkt uit onderzoek van het Veteraneninstituut onder vijfhonderd veteranen over de ervaringen op de arbeidsmarkt na afloop van de militaire loopbaan.

Vooral veteranen tot 35 jaar hebben veel profijt van hun vroegere werk, bij oudere veteranen is dit wat minder het geval. Daarnaast zegt 40 procent van de respondenten dat het arbeidsverleden heeft geholpen met het vinden van een nieuwe baan.

De helft van de veteranen zegt dat de ervaringen helpen bij het uitoefenen van het huidige werk in de maatschappij. Volgens Nelleke Rienstra, woordvoerder van het Veteraneninstituut, komt dit doordat veteranen veel gewend zijn. "Werken onder de zwaarste omstandigheden, doorzetten, niet opgeven en werken in teamverband is veteranen als militair natuurlijk met de paplepel ingegoten. Die kwaliteiten houden ze altijd en zetten ze dus ook in bij hun werk op de civiele arbeidsmarkt."

Een klein deel van de ondervraagden is momenteel als burger werkzaam bij Defensie. Bijna de helft zocht ander werk of begon voor zichzelf.

Op dit moment is driekwart tevreden over het huidige werk, een op de tien zegt ontevreden te zijn.