Vrouwen zijn al ver voordat ze kinderen krijgen minder economisch zelfstandig dan mannen. 

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag publiceerde.

Jonge mannen tussen de 15 en 27 jaar zijn al op jonge leeftijd vaker economisch zelfstandig dan hun vrouwelijke leeftijdgenoten. Dat komt volgens het CBS doordat ze meer uren per week werken.

Jonge mannen werkten in 2012 gemiddeld ongeveer 25 uur per week, jonge vrouwen ongeveer 20 uur. Iemand wordt als economisch zelfstandig beschouwd als hij een inkomen ter hoogte van een bijstandsuitkering verdient.

Daling

In 2012 was 42 procent van de werkende jonge mannen volgens het CBS financieel zelfredzaam tegen 36 procent van de vrouwen met een baan. Sinds 2005 daalt het aantal jonge mensen dat financieel op eigen benen kan staan.

Daarnaast becijferde het CBS dat vrouwen meer dan mannen hechten aan sociaal-economische zekerheden. Vrouwen zien minder in het verhogen van de pensioenleeftijd en vinden dat de overheid meer geld uit moet geven aan pensioenen. Ook het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek krijgt minder bijval van vrouwen dan van mannen.

Als het gaat om sociaal-maatschappelijke kwesties gaat zijn vrouwen juist vooruitstrevender dan mannen. Vrouwen vinden vaker dan mannen dat er bijvoorbeeld meer geld naar ontwikkelingshulp moet en dat homoseksuelen kinderen moeten kunnen adopteren.