Arbeidsmigranten raken steeds meer verbonden met de Nederlandse arbeidsmarkt.

Dit concludeert de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) op basis van een onderzoek, uitgevoerd door Conclusr Research.

Uitzendkrachten uit het buitenland krijgen twee keer zo vaak een tijdelijk of vast contract dan gemiddeld. Ook blijven deze migranten steeds langer in Nederland.

Een op de vijf verblijft een half jaar of langer ononderbroken in Nederland. Het grootste gedeelte brengt tussen de twee en vijf keer een bezoek aan het thuisland terwijl ze in dienst zijn van een uitzendbureau.

Huisvesting

Daarnaast regelen arbeidsmigranten steeds vaker een eigen woonruimte. Bij twee derde wordt de huisvesting door het uitzendbureau verzorgd.

Volgens ABU-directeur Jurriën Koops bevestigt de uitkomst van het onderzoek de waarde van arbeidsmigranten voor de Nederlandse economie. "Uitzenders investeren in hun buitenlandse arbeidskrachten met opleiding en langduriger dienstverbanden."

"Ondertussen zien we dat de arbeidsmigranten steeds zelfstandiger en zelfbewust optreden. De steeds vaker voorkomende scheiding tussen baan en bed is een goede en gezonde ontwikkeling", aldus Koops.

Polen

De meeste migranten werken in Flevoland, Noord-Holland, Haaglanden en Noord-Oost Brabant. Het grootste gedeelte (87,4 procent) komt uit Polen. Zij zijn vooral werkzaam in de logistiek (30 procent), voedingsindustrie (25 procent) en tuinbouw (21 procent).

Voor het onderzoek werden leden van ABU die arbeidsmigranten bemiddelen ondervraagd. In totaal gaat het om 89.000 buitenlandse uitzendkrachten, wat bijna 13 procent van het totale aantal uitzendkrachten in Nederland is. De leden verwachten voor het komende jaar een groei van 4 procent.