De meeste werkgevers zijn niet blij als hun medewerkers muziek aanzetten tijdens het werk.

Dit schrijft Metro naar aanleiding van een onderzoek van Wetten van de Werkvloer, een platform van Nationale Vacaturebank.

Een op de vijf werkgevers verbiedt werknemers muziek te luisteren terwijl ze aan het werk zijn, een vierde van de werknemers mag alleen muziek luisteren als er een oor- of koptelefoon wordt gebruikt. Al is het niet toegestaan, toch zegt 42 procent van de medewerkers dat er niet zonder muziek wordt gewerkt.

Driekwart van de werknemers vindt dat muziek op de werkvloer juist een positief effect heeft. De helft van de respondenten zegt productiever te zijn en 18 procent kan zich beter concentreren met muziek. 16 procent is juist sneller afgeleid met muziek op, ongeveer 20 procent stoort zich eraan als collega's muziek luisteren.

"Waarom werkgevers het verbieden komt niet naar voren uit het onderzoek, omdat het is afgenomen onder werknemers. Wel zien we dat muziek op bepaalde werkvloeren taboe is omdat het de communicatie in de weg staat, zoals bij call-centers of de receptie van een hotel", vertelt Ingrid Spierts van Nationale Vacaturebank aan de krant.

De muziek die op de werkvloer wordt afgespeeld, is voornamelijk muziek uit de Top 40. Daarnaast wordt er ook naar klassieke muziek en hiphop geluisterd. Nederlandstalige muziek is het minst populair.