Vrouwen met een hoge positie op het werk vertonen meer symptomen van depressie dan vrouwen die minder macht hebben.
 

Dit blijkt uit een onderzoek uit de Journal of Health and Social Behavoir onder 1.300 mannen en 1.500 vrouwen van middelbare leeftijd.

Mannen met een hoge positie vertonen daarentegen juist minder symptomen van depressie dan de mannen die minder bevoegdheden hebben.

Tetyana Pudrovska, een van de onderzoekers, zegt in het persbericht dat uit eerder onderzoek blijkt dat vrouwen met een machtige positie op werk te maken hebben met onder andere vooroordelen en sociale isolatie.

"Vrouwen die een hoge positie hebben, worden gezien als iemand waarbij de assertiviteit en het vertrouwen van een sterke leider ontbreekt. Wanneer vrouwen toegeven aan deze kenmerken, worden ze negatief beoordeeld omdat ze zich onvrouwelijk gedragen. Dit draagt bij aan chronische stress."

Het verschil tussen mannen en vrouwen komt doordat mannen geen vooroordelen hoeven te overwinnen. "Mannelijk leiderschap wordt gezien als normaal en legitiem. Dit verhoogt de kracht en effectiviteit van een mannelijke leider en vermindert de sociale problemen", aldus Pudrovska.