Leraren, wijkverpleegkundigen en straatcoaches moeten veel beter betaald krijgen voor het "verantwoordelijke werk" dat ze doen.

De salarisstructuur in de publieke dienstverlening moet daarom op de schop. Dat heeft PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom donderdag gezegd in Den Haag. De coalitiepartij komt binnenkort met concrete voorstellen.

Het meest verantwoordelijke en soms ook gevaarlijke werk wordt volgens de PvdA-leider niet goed genoeg beloond.

"Ik wil de salarisstructuur in de publieke dienstverlening aanpassen", zei Samsom. "Je kunt bijvoorbeeld denken aan meer uitloopschalen. Dat je als leraar langer door kan groeien in dezelfde functie. Daar gaan we concrete voorstellen voor doen."

Gevaarlijke wijken

Zo is het voor Amsterdamse straatcoaches die de orde in soms gevaarlijke wijken moeten handhaven, nu financieel veel aantrekkelijker om snel promotie te maken en bureauwerk te gaan doen.

Samsom vindt dat onterecht. Op straat wordt het daadwerkelijke werk verricht. De "eerste twee promoties na het straatwerk" moeten daarom voortaan "minder riant betaald worden dan het straatwerk zelf".

Samsom deed zijn uitspraken tijdens de presentatie van een rapport over de toekomst van de PvdA. De partij wil zichzelf van bestuurderspartij veranderen in een "buurt- en werkvloerpartij". Daartoe moeten PvdA-politici onder meer een kwart van hun tijd buiten Tweede Kamer, provincie- of gemeentehuis doorbrengen. Politici die dat niet halen worden overigens niet gestraft, liet Samsom weten.